Videoproduktion: 5 klassiske amatørfejl du ikke må begå!

Tobias Ehlig er gæsteskribent på dette indlæg om videoproduktion. I sin virksomhed producerer han til daglig reklamefilm og andre typer videoklip til små og mellemstore virksomheder. I dette indlæg præsenterer han de 5 fejl som amatører typisk begår når de skal i gang med at producere videoer på egen hånd, og som du altså bør undgå.

Modlys eller slet ingen lys

Lys danner selve billedet i din video, og derfor er der næppe noget der er vigtigere, end at dit motiv er belyst når du går i gang med dine videooptagelser. Det lyder måske banalt, men det er ikke desto mindre en fejl jeg ser igen og igen.

Er du udenfor, så anbring motivet/personen rettet imod solen, mens kameraføreren står med ryggen til denne. Er du indenfor, så led efter et vindue eller en elektrisk lyskilde, men sørg for guds skyld for, at du ikke filmer imod disse. Du bør altid have lyskilden bag kameraet!

Dårlig lyd er dårlig video

Det vil overraske de fleste at se, hvor dårlig en billedkvalitet man rent faktisk kan slippe af sted med i en video online, så længe lyden bare er i orden. Du kan optage i ægte HD lige så meget du har lyst til, men hvis lyden er lav, skratter eller indeholder irriterende baggrundsstøj, så er du sikker på at efterlade seeren med et dårligt indtryk.

Videolængde og klipning – dokumentarfilm eller reklamefilm?

Du synes sikkert at din virksomhed og dine produkter er ’åh så spændende’, og du kan med garanti tale i timevis om hvor genialt det du tilbyder er. Sagen er bare den, at vi lever i 2013, hvor folk bliver bombet med videoer fra alle sider, og desuden har hamrende travlt i en hverdag hvor der skal være tid til at nå det hele.

Derfor skal du begrænse dig når du producerer din reklamefilm. Du skal begrænse dig så meget, og være så skarp på hvad lige præcis dit produkt kan gøre for kunden, at du kan fortælle det på bare et enkelt minut.

Håndholdt kamera

Man kan skabe nogle interessante og virkningsfulde effekter i visse videogenre ved at undlade brug af stativ, men såfremt du gør dette skal du være meget bevist om hvorfor. I klassiske reklamefilm hvor en virksomhed gerne vil fremstå professionel er det meget sjældent en succes at holde kameraet i hånden, så det kan varmt anbefales at få investeret i et lille stativ.

Alt efter ambitionsniveau kan stativer naturligvis fås op til mange tusinde kroner, men i langt de fleste tilfælde for mindre virksomheder der vil prøve sig frem med videoproduktion selv, er et stativ til et par hundrede kroner ganske fint. Det du betaler de ekstra penge for er at kunne lave flotte panoreringer, men det er formentlig ikke en disciplin du ønsker at kaste dig ud i fra dag 1 alligevel.

Uhæmmet zoom og panorering

Den klassiske fejl ved hjemmevideoer sker idet kameramanden er af den opfattelse, at det er ham og ikke motivet der skal skabe videoen. Han er så forhippet på at bevæge kameraet frem og tilbage, op og ned, og samtidig konstant zoom ind og ud, at seeren på bare få sekunder er ved at kaste op af søsyge.

Du bør så vidt muligt lade zoom-knappen være, og holde kameraet i ro. Det er motivet foran kameraet der skal gøre videoen unik og interessant – ikke dig som kameramand!

Forfatter: Tobias Ehlig

Tobias Ehlig blogger flittigt indenfor emnerne omkostningseffektiv videoproduktion, online video markedsføring, video SEO og iværksætteri.

4 meninger om “Videoproduktion: 5 klassiske amatørfejl du ikke må begå!”

  1. Meget fin artikel. Rigtig gode pointer.
    Jeg lagde mærke til at du skriver mange blogindlæg, sikkert ofte på WordPress blogs. Jeg lagde også mærke til at du ikke har noget avatar (profilbillede) på din author profil. Derfor skal du da helt sikkert have et Gravatar – Global avatar. Her opsætter du dit avatar billede og så bliver det vist på alle wordpress blogs som du skriver på, helt automatisk!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. .